Treceți la conținutul principal

Obezitatea la copii

Așa cum vă spuneam în postarea anterioară, timp de trei săptămâni am fost implicată în proiectul Tabăra de sănătate pentru copii supraponderali.
O să vă mărturisesc câteva din concluziile mele referitoare la cauzele acestei mari probleme care începe să predomine și la copiii noștri:
- sedentarismul: ocupați cu jocurile pe calculator, navigarea pe internet și privitul la televizor, copiii noștri uită să mai facă mișcare. Și nu doar că uită, dar e mult mai ușor pentru ei să stea comozi pe un scaun sau pe un fotoliu și să vizioneze poze și filmări cu peisaje din țara noastră decât să facă drumeții în aceste locuri. Am auzit de multe ori ”De ce să mergem acolo? Pot să văd și pe net cum arată!”.
- alimentația deficitară: da, e vorba și de mâncarea fast food, dar și de mâncarea pregătită în casă: ”Nu îmi place supa aceasta!” ” De ce?” ” Păi eu nu mănânc supă acasă! Acasă mâncăm doar cartofi prăjiți, pizza, dulciuri!”. Părinții foarte ocupați cu serviciul lor ajung acasă destul de obosiți pentru ”a mai pierde vremea” și în bucătărie. O porție de cartofi prăjiți în ulei se face mult mai repede decât o ciorbă, ketch-up-ul e mult mai la îndemână decât o salată de legume. Și sunt multe alte astfel de exemple. Ca să nu zic că le permitem copiilor să se îndoape cu dulciuri în loc să le dăm un fruct în schimb.
- educația: o mare problemă a celor care ajung obezi este lipsa educației în ceea ce privește un stil de viață sănătos. Mă refer în special la importanța exercițiului fizic sub orice formă a lui și la educarea copilului referitor la ce înseamnă să mănânci sănătos. Nu acuz pe nimeni de aceste carențe în ale educației, dar aș sugera: o mai mare implicare socială și familială; niște ore/ activități de nutriție în școală/ grădinițe;ar prinde bine ca orele/activitățile de sport să nu mai fie înlocuite de altele.
Am văzut cum mișcarea organizată (și nu pot spune că a fost un efort fizic extraordinar de mare) alături de un regim alimentar bine calibrat din punct de vedere caloric au dus la scăderi în greutate de peste 8 kg în 3 săptămâni. Toate acestea fără înfometare sau epuizare fizică. Din contră s-au mâncat pizza, shaorma, cheseburger , bineînțeles că toate s-au încadrat intr-un anumit număr de calorii acceptat. S-a exclus uleiul din meniul lor, s-au mâncat foarte multe legume și multă carne (pește și pui) la grătar, salate de legume și fructe.   Se puteau da și mai mult dacă motivația acestor copii era mai mare, iar rezistența lor față de mișcare (vorbesc aici de la simple plimbări, drumeții pe munte, jocuri de baschet, fotbal etc până la exerciții specifice pentru anumite grupe musculare la sala de fitness) nu era așa de mare la început. Oricum rezultatele acestui program, primul din câte știu în țară, au fost foarte bune.
Sper ca acești copii să aplice măcar o parte din ceea ce au învățat în această tabără și în viața de zi cu zi!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Albinuța - labirint

Inimioare, inimioare

Se apropie Valentine`s Day. Așa că vă propun două activități cu inimioare: una de trasare și una de gândire critică.   Spor la treabă! :)  

Focuri de artificii

Vă mai amintiţi când eraţi copii (unii mai mici, alţii mai mari) şi aţi văzut primul foc de artificii? Câte oa-uri şi ua-uri aţi spus atunci? Cum aşteptaţi să mai vină una şi încă una? Amintindu-mi de primul meu foc de artificiu, vă propun pictură pentru azi. Dar una mai aparte! O pictură realizată cu paiul. În fond e o joacă, una distractivă! Dacă de obicei  îi spui copilului când pictează :"Nu pune aşa multă apă!", tehnica de azi e una care necesită multă apă. Ai nevoie de: - un pai , - o coală de bloc de desen,   - o pesulă mai groasă, - acuarele ( nu neapărat tempera, deoarece aceasta are o consistenţă mai groasă ), -o pereche de plămâni buni :). Cu pensula înmuiată bine în apă se ia culoare şi apoi se face o bulină mică pe foaia de desen. Imediat ce ai pus culoarea pe foaie, se ia paiul şi se suflă exact deasupra patei de culoare. O să observi firişoare de apă colorată luând-o agale în toate direcţiile. Stropii mai mari poţi să-i urmăreşti cu paiul, suflând