Treceți la conținutul principal

Să modelăm :)

Pentru că azi e o zi mai rece şi mohorâtă, m-am gândit să vă propun o activitate pe care să o puteţi face chiar în bucătărie, la căldurică.
Nu vom modela cu plastilină, ci cu playdough, un aluat special de modelat, uşor de realizat. Reţete veţi găsi pe net câte vreţi. Cea pe care am folosit-o eu cel mai des şi de care sunt foarte mulţumită este următoarea  (din păcate nu îmi mai amintesc site-ul pe care am găsit-o):

Playdough
Ingrediente:
- 2 căni de făină albă,
- 1 cană de sare grunjoasă,
- 3 - 4 linguri de ulei,
- o cană de apă rece.

Mod de realizare: Se amestecă sarea, făina şi uleiul şi apoi se adaugă treptat apa. Se pune mai întâi o jumătate de cană de apă şi se frământă. Dacă aluatul se fărâmiţează prea uşor se mai adaugă puţină apă sau ulei. Dacă e prea moale/lipicios se mai pune puţină făină. Se frământă până când aluatul nu se mai lipeşte sau fărâmiţează. Dacă vrei să te joci cu culoarea acestui aluat, poţi adăuga un colorant alimentar în apă înainte să o adaugi peste ingredientele uscate. Uneori eu folosesc şi acuarele tempera, din cele pe care copiii le folosesc la pictură. (În cazul acesta, trebuie să te asiguri că pruncul tău nu va gusta aluatul)
Dacă îi laşi culoarea crem/ alb murdar poţi să faci mai multe lucruri cu acest aluat.

Cum să modelezi aluatul

Simplu! Ca şi plastilina, dându-i ce forme doreşti, sau poţi face plăcinţele din aluat şi cu ajutorul formelor de prăjiturele (cele pe care le găseşti la menaj) poţi crea flori, steluţe, brăduleţi, fluturaşi, etc.
Acest aluat se poate păstra mai multe zile. Trebuie doar să-l pui într-o cutie de plastic cu capac. Ca să îi lungeşti viaţa îţi sugerez să îl ţii în frigider. 

E o activitate super distractivă. Copiii iubesc să frământe, să facă biluţe, să rupă, să sfărâme, să dea forme. Dacă îi mai dai nişte văsuţe şi tacâmuri boante de plastic cu care să poată tăia, amesteca, etc copilul tău va ajunge să dorească tot mai mult să se joace cu acest aluat.

Fiind o activitate care "produce mizerie" ar fi bine să se desfăşoare într-o zonă care poate fi curăţată foarte uşor.

Distracţie plăcută!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Albinuța - labirint

Inimioare, inimioare

Se apropie Valentine`s Day. Așa că vă propun două activități cu inimioare: una de trasare și una de gândire critică.   Spor la treabă! :)  

Focuri de artificii

Vă mai amintiţi când eraţi copii (unii mai mici, alţii mai mari) şi aţi văzut primul foc de artificii? Câte oa-uri şi ua-uri aţi spus atunci? Cum aşteptaţi să mai vină una şi încă una? Amintindu-mi de primul meu foc de artificiu, vă propun pictură pentru azi. Dar una mai aparte! O pictură realizată cu paiul. În fond e o joacă, una distractivă! Dacă de obicei  îi spui copilului când pictează :"Nu pune aşa multă apă!", tehnica de azi e una care necesită multă apă. Ai nevoie de: - un pai , - o coală de bloc de desen,   - o pesulă mai groasă, - acuarele ( nu neapărat tempera, deoarece aceasta are o consistenţă mai groasă ), -o pereche de plămâni buni :). Cu pensula înmuiată bine în apă se ia culoare şi apoi se face o bulină mică pe foaia de desen. Imediat ce ai pus culoarea pe foaie, se ia paiul şi se suflă exact deasupra patei de culoare. O să observi firişoare de apă colorată luând-o agale în toate direcţiile. Stropii mai mari poţi să-i urmăreşti cu paiul, suflând