Treceți la conținutul principal

Vorba doare!

Momentele nefericite ale copilăriei mele, puține de altfel la număr, le asociez de obicei cu o vorbă, un gest, o privire care pentru moment m-au înghețat de frică sau mi-au căzut greu.
Am auzit exemplul unui cadru didactic, care la școală își numea elevii: proști. Păi dacă tu, cu autoritatea ta de părinte/ cadru didactic îi repeți unui suflet nevinovat ”ești un prost”, copilul acela își va însuși vorba și își va întâmpina fiecare eșec cu ” Sunt un prost!”. Apoi când va avea în față o provocare mai mare își va tăia singur elanul, demotivându-se: ” Oricum sunt un prost!”.
Un copil e prin firea lui năzdrăvan, curios, întinde ”coarda” cât de mult poate ca să vadă unde se rupe. Cine a mai văzut ”Babe frumoase și copii cuminți!”?  Nu ca nu ar fi excepții de la regulă, dar inevitabil, se mai întâmplă să vii de la servici plin de frustrări și supărări și se întâmplă ca tocmai atunci pruncul tău să verse o cană cu lapte sau să se joace cu mașina lui preferată pe masa ta de sticlă. Ce faci atunci? Cei mai mulți răbufnim și ne vărsăm tot năduful pe ”cel vinovat că a desfăcut sacul”. Și câte spunem și cum o spunem, de parcă ființa aceea dragă nouă e vinovată de toate suferințele noastre.
Ne pare rău?! Da, dar prea târziu! Acele vorbe lovesc mai tare decât o palmă sau o nuia și urmele lor sunt mult mai adânci. Unele nu se vindecă niciodată.

Așa că nu uita:


Această fotografie am găsit-o pe pagina  de facebook a celor de la  Jucării educaționale.  Speranța lor este mesajul va ajunge la cât mai mulți părinți.

Nu uita că așa cum lovesc, vorbele pot la fel de bine să mângâie, să aline, să încurajeze, să înveselească. Așa că, data viitoare când se mai varsă un pahar, gândește-te de două ori la ce îi spui pruncului tău!

Comentarii

  1. Parintii uita ca au de-a face cu un copil care nu poate gandi ca un adult si nici percepe ironia, sarcasmul sau furia si sa si raspunda pe masura...Apreciez parintii care merg la terapeut pentru a invata cum sa se comporte cu odraslele.

    RăspundețiȘtergere
  2. De ce ironie și sarcasm intr-o relație de iubire totală și necondiționată? De ce să ne învățăm copiii că dragostea înseamnă durere?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Vestitorul primaverii, poveste de Magda Bodea

"Vestitorul primaverii" este o povestioara pentru cei mici,  din seria povestilor pentru copii scrise de mine. O puteti citi copiilor sau folosi la gradinita, scoala, etc., atat timp cat faceti referire la faptul ca le-am scris eu. :) Pentru ca feedback-ul poate fi foarte constructiv, va rog sa-mi lasati un comentariu cu impresia pe care ti-a facut-o tie si celor mici. Multumesc!

Inimioare, inimioare

Se apropie Valentine`s Day. Așa că vă propun două activități cu inimioare: una de trasare și una de gândire critică.   Spor la treabă! :)  

Punem punct

Salut, Aceasta este ultima postare pe acest blog. Iti multumesc ca mi-ai fost alaturi acesti ani! Sper ca activitatile propuse ti-au placut si ti-au fost de ajutor. De acum inainte ma gasesti pe magdabodea.ro . Te astept aici si aici sa descoperi noi activitati si povesti pentru copii.   Spor in toate, Strumfa