Treceți la conținutul principal

Să mâncăm sănătos

În ziua de azi copiii sunt foarte tentați de tot felul de meniuri de la diverse fast food-uri, care se folosesc de diverse tertipuri (jucărioare, concursuri, etc) pentru a atrage. Nu vreau să dau nume, le știți și voi. Nu vreau să discut nici despre politica acestora de promovare, că sunt mulți alții care o fac foarte bine.
Vreau în schimb să vă întreb:cum îți promovezi tu mâncarea pe care o pui în farfuria copilului tău? Ce-i spuneți copilului vostru când îi puneți în farfurie acel fel de mancare care, deși sănătos, nu pare prea apetisant pentru el.
Ce îi spuneți copilului vostru când îi serviți un sote de legume cu pește, de exemplu? Ați discutat despre ce înseamnă să ai un meniu zilnic echilibrat? I-ați explicat de ce e ok să mănânci ciocolată, atâta timp cât e doar un pătrățel?
Când, mică fiind, dădeam la o parte din farfuria de supă morcovii, pătrunjelul și orice însemna legumă, ai mei îmi spuneau că trebuie să le mănânc. Că-mi fac bine la sănătate. Cam atât în mare. Cu mintea mea de atunci eu pricepeam: ” Trebuie să mănânc pentru că ai mei mă obligă.” A trebuit să cresc, să citesc pentru a afla la ce ajută să manânc una sau alta sau de ce nu e bine să consum un anumit produs în cantități mari. Am început apoi să mănânc  morcovii și pătrunjelul  din supă.
Cred că e foarte important să îi explici copilului ”pe mintea lui”  de ce e bine să mănânce anumite produse și mai puțin altele. Să îi spui pe înțelesul lui la ce îl ajută anumite produse alimentare : ”Dacă bei un pahar de lapte în fiecare zi, calciul din el o să-ți întărească oasele și dințișorii!”, etc.
Poți avea aceste discuții când te ajută la pregătirea hranei. Dă-i sarcini clare de făcut: să spele morcovii, să curețe banana de coajă și să o taie bucăți cu un cuțit bont, dă-i voie să-și pregătească propriul sandwich cu ingredientele pe care le-ați ales înainte, etc.
Implică-l în crearea meniului zilnic. Discută cu el de ce alegi un anumit meniu, de ce e bine să mâncăm fructe între mese, etc.
 
Sunt convinsă că după toate acestea copilul tău o să privească altfel mâncarea pe care tu i-o pui în farfurie.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Albinuța - labirint

Inimioare, inimioare

Se apropie Valentine`s Day. Așa că vă propun două activități cu inimioare: una de trasare și una de gândire critică.   Spor la treabă! :)  

Focuri de artificii

Vă mai amintiţi când eraţi copii (unii mai mici, alţii mai mari) şi aţi văzut primul foc de artificii? Câte oa-uri şi ua-uri aţi spus atunci? Cum aşteptaţi să mai vină una şi încă una? Amintindu-mi de primul meu foc de artificiu, vă propun pictură pentru azi. Dar una mai aparte! O pictură realizată cu paiul. În fond e o joacă, una distractivă! Dacă de obicei  îi spui copilului când pictează :"Nu pune aşa multă apă!", tehnica de azi e una care necesită multă apă. Ai nevoie de: - un pai , - o coală de bloc de desen,   - o pesulă mai groasă, - acuarele ( nu neapărat tempera, deoarece aceasta are o consistenţă mai groasă ), -o pereche de plămâni buni :). Cu pensula înmuiată bine în apă se ia culoare şi apoi se face o bulină mică pe foaia de desen. Imediat ce ai pus culoarea pe foaie, se ia paiul şi se suflă exact deasupra patei de culoare. O să observi firişoare de apă colorată luând-o agale în toate direcţiile. Stropii mai mari poţi să-i urmăreşti cu paiul, suflând